Boek
Nederlands

Een halve hond heel denken : een boek over kijken

Joke Van Leeuwen (auteur)

Een halve hond heel denken : een boek over kijken

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Een halve hond heel denken : een boek over kijken
Auteur
Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
125 p. : ill.
ISBN
9789045106090

Besprekingen

Het kijken naar beelden is tegelijk ook een spel van je verbeelding. Of het nu om kunst gaat of het beeld in het algemeen, de visuele waarneming veronderstelt steeds een al dan niet bewuste interpretatie en is dus complexer dan ze op het eerste gezicht lijkt. Zowel Ted Van Lieshout als Joke Van Leeuwen, beiden schrijver én tekenaar, leren jonge lezers daarom om anders te kijken naar resp. kunst en beelden in het algemeen, zonder hen bij de hand te nemen en te wijzen op die dingen die ze móéten zien. Zo kan de lezer in Ted Van Lieshouts Papieren museum en 3 bv. allerlei interessants ontdekken over bekende werken uit de kunstgeschiedenis, terwijl je in Joke Van Leeuwens Een halve hond heel denken al kijkend leert hoe gelaagd de visuele waarneming en het beeld zijn. Beiden laten de educatieve opzet daarbij niet in de weg staan van de creativiteit van de lezer. Zélf kijken en denken staat dan ook voorop.

De vraag hoe je kinderen kan informeren over de schone kunsten is sterk gerel…Lees verder
Hoe beïnvloeden beelden onze manier van denken? Is alles wat wij zien wel echt? Hoe kunnen stilstaande beelden bewegen? In dertien hoofdstukken vol met foto´s, tekeningen en plaatjes van schilderijen beantwoordt Joke van Leeuwen dit soort vragen en legt daarbij van alles en nog wat uit over kijken. De auteur schreef al eerder informatieve boeken voor kinderen, zoals het met de Zilveren Griffel bekroonde 'Waarom een buitenboordmotor eenzaam is' (2004) over taal en 'Duizend dingen achter deuren' (1988) over kunst. Ook in die laatste uitgave wordt kinderen geleerd goed te kijken. Informatieve boeken over het kijken naar kunst zijn er redelijk veel, denk alleen al aan de 'Papieren musea' van Ted van Lieshout. Joke van Leeuwen voegt hier algemene informatie over waarneming aan toe, zoals hoe onze hersenen hierbij werken en hoe kleuren, symbolen en stereotypen ons beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een breed palet van aspecten van waarneming, wat het nadeel heeft dat veel in de lucht blijft han…Lees verder

Een halve hond heel denken

Kunstinitiatie: zo kun je de inhoud van dit boek samenvatten. Joke van Leeuwen doet dat op haar vertrouwde grappige, originele manier. Toch is de toon in dit boek vaak ook ernstig en altijd informatief. Het gaat over originele invalshoeken, over manipuleren, over hulplijnen en perspectief, over primaire, secundaire en complementaire kleuren enz. Er staan interessante weetjes in, bijvoorbeeld dat het licht in Australië witter is dan bij ons. Het berekenen van de ‘Gulden Snede’ wordt duidelijk uitgelegd. Alles is uitvoerig geïllustreerd met reproducties, foto’s en tekeningen. Op de rechteronderkant staat een kleine tekening die lijkt te bewegen als je de bladzijden snel na elkaar laat volgen. Anders dan in vele informatieve boeken, blijf je doorlezen in dit boek. Het lijkt me bijzonder geschikt om in een derde graad van de basisschool te gebruiken bij kunsteducatie. Maar het is evengoed voor volwassenen die niet denken dat ze het allemaal hebben gezien, zoals op de achterflap staat.

Over Joke Van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia