Boek
Nederlands

De macht van Google : werkt Google voor jou of werk jij voor Google?

Peter Olsthoorn (auteur)

De macht van Google : werkt Google voor jou of werk jij voor Google?

Analyse van de machtspositie van het Amerikaanse bedrijf, wereldwijd bekend door zijn zoekdienst op internet.
Onderwerp
Google
Titel
De macht van Google : werkt Google voor jou of werk jij voor Google?
Auteur
Peter Olsthoorn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2010
238 p.
ISBN
9789021548999 (paperback)

Besprekingen

Het is weer zover: op Teletekst zie ik dat Google ook de markt voor online betalen wil domineren. Althans: twee medewerkers van Google, die voorheen bij PayPal werkten, zouden bedrijfsgeheimen hebben gestolen.
De macht van Google laat op een interessante manier zien hoe het zo gekomen is. Google, uiteindelijk maar een van de vele zoekmachines voor internet, lijkt een beetje aan grootheidswaanzin te gaan lijden. De schrijver van het boek is overigens wel een fan van Google, getuige de laatste zin van het boek: ‘Want Google verdient kritische aandacht – des te langer hebben we plezier van dit mooiste bedrijf op aarde’.
Het boek, met de ondertitel ‘Werkt Google voor jou of werk jij voor Google’, begint bij het begin, zoals we dat we vaker zien in de ICT: een paar studenten met een idee, die dat uitwerken, en door wat voor reden dan ook met dat idee groot zijn geworden (en natuurlijk hun studie niet afmaken…).
Het idee van de studenten heeft te maken met de…Lees verder
Het Amerikaanse Google Inc (opgericht in 1998) is vooral dank zij zijn zoekdienst op internet misschien wel 's werelds bekendste onderneming geworden. De Nederlandse internetjournalist Peter Olsthoorn heeft de activiteiten van het bedrijf vanaf het begin gevolgd: met bewondering voor zijn innovatieve prestaties en met een kritische blik op zijn toenemende macht. Interessant zijn de trends in de technologie en de vergelijkingen met concurrenten als Apple en Microsoft. Maar is het bedrijf voldoende transparant? Wordt de privacy niet aangetast? Hoe komen de zoekresultaten tot stand en worden deze niet gemanipuleerd? Hoe wordt de marktmacht gebruikt? Er is nogal eens reden tot wantrouwen. Kortom: is Google wel de neutrale en objectieve informatiebron waarvoor het zichzelf houdt? De ondertitel van het boek is treffend gekozen: 'Werkt Google voor jou of werk jij voor Google?' Voor de geschiedenis van het bedrijf kan men ook raadplegen het boek van Randall Stross: 'Planeet Google' (2009)*.

Over Peter Olsthoorn

CC BY 3.0 - Foto van/door P. Olsthoorn

Peter Olsthoorn (Berkel en Rodenrijs, 23 januari 1960) is een Nederlandse journalist sinds 1978 voor lokale, regionale, management-, vak- en internettitels in Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

Een groot deel van zijn werk gaat over internet. In 1995 startte hij het e-zine Planet Multimedia, dat twaalf jaar lang dagelijks uitkwam. Olsthoorn was jarenlang columnist over internetkwesties voor een aantal titels waaronder Business Nieuws Radio, Management Team en het Tijdschrift voor Marketing. Hij is initiatiefnemer en (hoofd)redacteur van netkwesties.nl, een online magazine dat sinds 2000 publiceert over internet en maatschappij. Hij schreef boeken over internet en grote internetspelers. Zijn boeken over Google en Facebook zijn verschenen in het Nederlands en Engels.

Pre-internet

Olsthoorn werkte in vaste dienst bij het Economisch Dagblad, dat Sijthoff Pers in 1987 heeft opgeheven. Nadien werkte hij …Lees verder op Wikipedia